[ Kistanje danas ] [ Nađeno na internetu ] [ Važni telefoni ]

Popis dvije iljade i jedanajste ...

Prilog nastao tridesetog trećeg 2011. godine

Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj održaće se od prvog četvrtog do 28. četvrtog ove godine. Odradiće ga Državni zavod za statistiku (DSZ) i u njemu će učestvovati preko 17.500 ljudi. Održaće se naravno i na području općine Kistanje, pa vam zato, potpuno svjesni rizika da pojedini djelovi ovoga priloga mogu biti prilično dosadni za iščitavanje, a ipak opredjeljeni da vam isporučimo što više korisnih informacija, stavljamo na raspolaganje sve do kojih smo došli...

Vi - kako vas god volja - možete pročitati sve ili samo djelove. Ako niste raspoloženi čitati ništa od ovoga, pozdravljamo vas i želimo ljepe prve dane proljeća. Ako ste sad privremeno na južnoj polulopti, želimo vam prijatne prve dane jeseni. I jednima i drugima srdačan pozdrav i poruka: ako ste u prilici tokom četvrtog mjeseca biti u Kistanjama i ako ispunjavate neophodne zakonske uslove za to: popišite se. Ništa više. Svako dobro i živili!!!

Za vas koji želite i trebate više informacija, spremili smo svašta nešto. Krećemo odma...



Šta kaže zakon o popisu stanovništva...

------------------------

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ 2011. GODINE

Proglašavam Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. srpnja 2010. godine.

Zagreb, 20. srpnja 2010.

Predsjednik Republike Hrvatske
prof. dr. sc. Ivo Josipović, v. r.

------------------------

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ 2011. GODINE

I. OPĆE ODREDBE

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_07_92_2587.html

Članak 1.
Ovim se Zakonom uređuje sadržaj, priprema, organizacija i provedba Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (u daljnjem tekstu: Popis), povjerljivost podataka Popisa, obveze državnih i drugih tijela uključenih u Popis, prava i obveze građana kao davatelja popisnih podataka, te sudionika u provedbi Popisa i obradi podataka nakon provedenog Popisa, objavljivanje popisnih rezultata i financiranje Popisa. Izrazi koji se za fizičke osobe u ovom Zakonu koriste u muškom rodu su neutralni i odnose se na osobe muškog i ženskog spola.

Članak 2.
U smislu ovog Zakona pod stanovništvom koje se popisuje podrazumijevaju se osobe koje su državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme Popisa u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, te osobe koje u kritičnom trenutku Popisa imaju boravište u Republici Hrvatskoj. U smislu ovog Zakona kućanstvo je svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i troše svoje primitke za podmirivanje osnovnih životnih potreba (stanovanje, prehrana i sl.), odnosno osoba koja u naselju popisa živi sama i nema kućanstvo u drugom naselju Republike Hrvatske ili inozemstvu (samačko kućanstvo). Kućanstvom se smatra i tzv. institucionalno kućanstvo, tj. kućanstvo sastavljeno od osoba koje žive u ustanovama za trajno zbrinjavanje djece i odraslih, u bolnicama za trajni smještaj neizlječivih bolesnika, samostanima, objektima vojske, policije, pravosuđa, kampovima za smještaj izbjeglica i prognanika i sl. U smislu ovog Zakona stan je građevinski povezana cjelina namijenjena za stanovanje, koja se sastoji od jedne ili više soba s odgovarajućim pomoćnim prostorijama (kuhinja, smočnica, predsoblje, kupaonica, zahod i sl.) ili bez pomoćnih prostorija i ima svoj poseban ulaz.

Članak 3.
U Republici Hrvatskoj Popis će se provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011., prema stanju na dan 31. ožujka 2011. u 24 sata, što se smatra kritičnim trenutkom Popisa. Neposredno nakon provedenog Popisa provest će se Kontrolni popis na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih Popisom. Podatke o osobama popisivači će prikupljati na Popisnici, a podatke za kućanstvo i stan na Upitniku za kućanstvo i stan. Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo dobiti na uvid ogledne primjerke Popisnice i Upitnika za kućanstvo i stan na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripadaju.

Članak 9.
Podatke o odsutnim osobama koje su obuhvaćene Popisom daje član kućanstva koji može dati najtočnije podatke o odsutnom članu kućanstva, a za djecu do petnaest godina jedan od roditelja, usvojitelj ili skrbnik. Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne osobu obuhvaćenu Popisom, a podatke ne može prikupiti na način propisan u stavku 1. ovog članka, ostavit će osobi pisanu obavijest o dužnosti davanja podataka u nadležnome popisnom centru najkasnije do 28. travnja 2011. Obavijest iz stavka 2. ovog članka sadrži podatke o radnom vremenu i sjedištu (adresi) nadležnoga popisnog centra.

III. SADRŽAJ POPISA

Članak 12.
Popisom osoba iz članka 4. točke 1. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: prezime i ime; datum rođenja; identifikacijski broj osobe (OIB ili broj osobne iskaznice); spol; bračno stanje; vrsta zajednice u kojoj osoba živi; broj živorođene djece; prebivalište/boravište; prisutnost u naselju popisa u trenutku Popisa; razlog odsutnosti/prisutnosti; vrijeme odsutnosti/prisutnosti; vrijeme namjere odsutnosti/prisutnosti; mjesto odsutnosti/mjesto stanovanja; mjesto rođenja; mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe; mjesto iz kojeg se osoba doselila te godina i razlog doseljenja; strana zemlja iz koje se osoba doselila te godina i razlog doseljenja; državljanstvo; narodnost; materinski jezik; vjera; postignuto obrazovanje; pismenost; pohađanje škole/studija; znanje korištenja računalnih operacija; položaj u zaposlenju; zanimanje; djelatnost; položaj u aktivnosti; vrsta mjesta rada; glavni izvori sredstava za život; uzdržavanost osobe i status uzdržavatelja; mjesto rada/školovanja; učestalost vraćanja u naselje popisa; sredstvo putovanja na posao/školu; postojanje teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti; vrsta teškoće; fizička pokretljivost osobe; uzrok teškoće; korištenje pomoći druge osobe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Članak 13.
Popisom kućanstava iz članka 4. točke 2. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: prezime i ime osobe prema kojoj se određuju odnosi članova kućanstva (referentna osoba); srodnički i obiteljski sastav kućanstva; tip kućanstva; osnova po kojoj se kućanstvo koristi stanom; posjedovanje osobnog računala; korištenje interneta; površina korištenoga poljoprivrednog zemljišta te broj stoke i peradi.

Članak 14.
Popisom stanova i ostalih stambenih jedinica iz članka 4. točke 3. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: vrsta i način korištenja stambene jedinice; vlasništvo stana; površina stana; broj soba u stanu; površina kuhinje; kupaonica i zahod u stanu; vrste instalacija u stanu; način
grijanja stana; vrsta energenata; klimatizacija; vrsta zgrade u kojoj se nalazi stan; položaj stana u zgradi; godina izgradnje zgrade u kojoj se nalazi stan.

Članak 15.
U ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske neće biti uključene osobe iz članka 2. točke 1. ovog Zakona:
– koje u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište, a u kritičnom trenutku Popisa su odsutne dulje od jedne godine ili namjeravaju biti odsutne dulje od jedne godine, a u Republiku Hrvatsku ne dolaze tjedno. Izuzetak su diplomatsko i vojno osoblje Republike Hrvatske zajedno s članovima njihovih obitelji, bez obzira na trajanje odsutnosti u inozemstvu,
– koje u Republici Hrvatskoj imaju boravište kraće od jedne godine i ne namjeravaju ostati u Republici Hrvatskoj dulje od jedne godine,
– studenti koji studiraju u inozemstvu bez obzira na učestalost dolaska u Republiku Hrvatsku, s izuzetkom studenata koji svakodnevno prelaze granicu.

IV. ORGANIZACIJA POPISA

Članak 30.
Radi pripreme, organizacije i provedbe Popisa 2011. osnivaju se tijela:
– županijska popisna povjerenstva i Popisno povjerenstvo Grada Zagreba za područje županija, odnosno Grada Zagreba,
– popisna povjerenstva ispostava za područje gradova i općina, odnosno gradske četvrti Grada Zagreba,
– popisni centri za područje dijela grada ili općine, odnosno gradske četvrti Grada Zagreba.

Članak 32.
Županijsko popisno povjerenstvo osniva ispostave za provedbu Popisa u gradovima i gravitirajućim općinama na području županije uz prethodnu suglasnost ravnatelja Državnog zavoda za statistiku najkasnije do 15. studenoga 2010. Županijsko popisno povjerenstvo imenuje članove popisnih povjerenstava ispostava (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo ispostave). Povjerenstvo ispostave ima najviše 5 članova. Predsjednik Povjerenstva ispostave je gradonačelnik, a ostali članovi imenuju se iz reda načelnika općina odnosno predstavnika tijela i stručnih službi na području ispostave. U slučaju da je ispostava osnovana za područje više gradova i općina na području županije, predsjednik je gradonačelnik grada s najvećim brojem stanovnika, a ostali članovi imenuju se iz reda gradonačelnika, odnosno načelnika gravitirajućih
gradova i općina, odnosno predstavnika tijela i stručnih službi na području ispostave.

Članak 37.
Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate Popisa do 30. lipnja 2011., a konačne rezultate Popisa prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 45.
Novčanom kaznom od 300,00 do 800,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
1. osoba koja odbije dati podatke koje od nje traži popisivač ili druga ovlaštena osoba za Popis ili ako da netočne ili nepotpune podatke,
2. osoba koja se ne odazove na pisanu obavijest popisivača u skladu sa člankom 9. stavkom 2. ovog Zakona.

Članak 46.
Novčanom kaznom od 4.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
1. popisivač ili druga osoba ovlaštena za Popis ako u Popisnicu ili Upitnik za kućanstvo i stan unosi podatke različite od iskaza osobe obuhvaćene Popisom,
2. popisivači i ostale osobe koje sudjeluju u Popisu ako se ne pridržavaju odredaba Zakona o službenoj statistici koje se odnose na zaštitu i povjerljivost statističkih podataka,
3. popisivači i ostale osobe koje sudjeluju u Popisu ako ne postupaju u skladu s odredbama članka 10. stavka 2. ovog Zakona.

Članak 47.
Novčanom kaznom od 4.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
1. osoba koja objavi individualne podatke dobivene od osoba iz članka 10. ovog Zakona,
2. osoba koja ne postupi u skladu s naputkom iz članka 50. ovog Zakona.

Zagreb, 15. srpnja 2010.

-------------------

Šta kaže odluka o imenovanju popisivača...

POPISIVAČI ZA PODRUČJE KNIN, BISKUPIJA, ERVENIK, KIJEVO, CIVLJANE, KISTANJE - 23.ožujak 2011

ODLUKA O IMENOVANJU POPISIVAČA ZA POPIS STANOVNIŠTVA 2011. GODINE

Na temelju članka 34. i 35. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine („Narodne novine“, broj 92/10), po prijedlogu Ispostava, Županijsko popisno povjerenstvo za provedbu Popisa 2011. godine Šibensko-kninske županije, dana. 22. ožujka 2011. godine, donosi ODLUKU o imenovanju popisivača za provedbu Popisa 2011. godine na području Šibensko-kninske županije
1. Županijsko popisno povjerenstvo za provedbu Popisa 2011. godinu Šibensko-kninske županije, po prijedlogu Ispostava, imenuje popisivače za provedbu Popisa 2011. godine, prema priloženom popisu imena popisivača po Ispostavama i Popisnim centrima, a koji se prilaže ovoj odluci i čini njen sastavni dio.
2. Ova odluka, s priloženim popisom popisivača, objavit će se na WEB stranicama Šibensko-kninske županije (www: sibensko-kninska-zupanija.hr) i na oglasnim pločama po Ispostavama i Popisnim centrima.

KLASA: 953-02/11/01/1
URBROJ: 2182/1-06-11-3
Šibenik, 22. ožujka 2011.

ŽUPANIJSKO POPISNO POVJERENSTVO
PREDSJEDNIK
Goran Pauk, dipl.oec. ,v.r.

POPISIVAČI ZA PODRUČJE ISPOSTAVE KNIN

PC KNIN
1 BAJIĆ NIKOLA
2 BARNJAK ANKICA
3 BILAN VINKA
4 BILIĆ NIKOLA
5 BISERKO NIKOLA
6 BOŠNJAK NERA
7 BOTA RUŽICA
8 ČAČIĆ VEDRANA
9 ČEKO NIKOLINA
10 ČULINA VALERIJA
11 ČURČIĆ DRAGANA
12 ČUTURIĆ SPOMENKA
13 DOŠEN DALIBOR
14 DŽEPINA ŽELJANA
15 GRUBIĆ MILAN
16 JEJINA ŽARKO
17 JELIĆ VLADIMIR
18 JELIĆ ANA MARIJA
19 JERKOVIĆ MILICA
20 JERKOVIĆ RUŽICA
21 JOZIĆ DALIBORKA
22 KALAT STEVIŠA
23 KONFORTA MARIJANA
24 KOTARAŠ ŽELJKO
25 KOVAČIĆ ANKICA
26 KRVAVICA TONIA
27 KUNDIT MARTINA
28 LOVRINOVIĆ ZORICA
29 MALOČA MARIJA
30 MALJKOVIĆ JOVANKA
31 MANDINIĆ IVANA
32 MARUŠIĆ MATO
33 MATIĆ IVAN
34 MATIĆ VESNA
35 MATIJAŠ DRAGANA
36 MILER MIRJANA
37 MILIČEVIĆ BRUNO
38 MILOŠEVIĆ SUZANA
39 MUDRONJA NATAŠA
40 PALIĆ MARICA
41 PARADŽIK RENATO
42 POŽAR KATARINA
43 PUAČA VESNA
44 RAČIĆ BILJANA
45 RAŠKOVIĆ ILIJANA
46 SARIĆ MARIJA
47 SINOBAD NEBOJŠA
48 ŠIMUNIĆ ANA MARIA
49 ŠIRKO DIJANA
50 ŠOSTAR KATARINA
51 ŠTRBAC GORDANA
52 TOKMAKČIJA DAVOR
53 TOMIĆ TIHANA
54 VARNICA JELENA
55 VUKMIROVIĆ MILICA
56 ŽABKAR MIRJANA

PC BISKUPIJA
1 AMANOVIĆ ANĐELKA
2 BERIĆ JOVICA
3 DOBRIĆ ILIJAN
4 GRGIĆ MAJA
5 MAGLOV RADENKO
6 MANDIĆ KREŠIMIR
7 PARIĆ MARIO
8 PETOJEVIĆ NEDJELJKA
9 SIMIĆ SNJEŽANA
10 VUJNOVIĆ RATKO
11 VUKADIN GORDANA

PC ERVENIK
1 ARAMBAŠIĆ ŽELJKO
2 BABIĆ JOVANKA
3 KUTLAČA MILENA
4 PODRUG TOMISLAV
5 RAŠETIĆ BILJANA
6 RAŠKOVIĆ GOJKO
7 ŽEŽELJ GORDANA

PC KIJEVO-CIVLJANE
1 BJEDOV BORIS
2 JURIĆ ARAMBAŠIĆ IVICA
3 MALOČA STIPE
4 MANDINIĆ TIHOMIR
5 MILJKOVIĆ STIPE

PC KISTANJE
1 AJTIĆ KRISTINA
2 BEZBRADICA SAŠA
3 BJELANOVIĆ MARKO
4 CEROVAC JELENA
5 ČOKO JELENA
6 GEČEVIĆ CECILIJA
7 GNJIDIĆ MILAN
8 GRČIĆ MOMČILO
9 GUCIĆ ANTON
10 IVANOVIĆ KRISTO
11 MATIĆ JOSIP
12 OGNJENOVIĆ GORDAN
13 PALIĆ TOMA
14 RAŠKOVIĆ RADOVAN
15 SINOBAD SLOBODAN
16 ŠEŠA GORDANA
17 ŠTRBAC JELENA
18 TORBICA RADOJKA

-------------------

Još malo o popisu na području općine Kistanje...

Tokom aprila, znači, možete očekivati da vam na vrata zazvoni ili pokuca neko od popisivača, a po podacima do kojih smo došli, biće to Kristina, Saša, Marko, Jelena, Cecilija, Milan, Momčilo, Anton, Kristo, Josip, Gordan, Toma, Radovan, Slobodan, Gordana, Jelena ili Radojka.

Kad vam popisivač dođe, predlažemo da ga ne razvlačite nepotrebnim i suvišnim pitanjima, nutkanjima svim i svačim, a pogotovo rakijom ili vinom. Ljudi će raditi odgovoran i važan posao i ako svuđe đe uđu popiju bićerin, nema ništa od popisa. To je jasno i vama i njima. Budite gostoprimljivi ka šta ste uvjek i bili, ali ne insistirajte previše na žderanju i lokanju, nego pustite bolje neka on (ona) pita šta ima, a vi odgovarajte jasno i glasno i nedvosmisleno, tako da ne ostavljate nikakvu dilemu ili potrebu za bilo čijim kasnijim slobodnim tumačenjem. Poštujte i svoje i njegovo (njeno) vrijeme, recite šta imate i to je to...

Sigurno vas zanima i ko se sve može i treba popisati, a pogotovo imajući u vidu da niko ne može biti popisan dvaput ili u dvije države, što je važno ako ste izbjeglica u drugoj državi ili povratnik koji ne živi na adresi prebivališta.

Kopali smo malo po internetu i našli šta na tu temu kaže Maja Pekeč iz DZS-a. Prenosimo njenu izjavu: "U tom poslu dobro će nam doći svaka pomoć, uključivši onu iz redova manjinskih i vjerskih zajednica - ističe pomoćnica ravnatelja DZS-a Maja Pekeč. S tim u vezi, predstavnici DZS-a na čelu s ravnateljem Ivanom Kovačem ocijenili su da je nedavni sastanak s predstavnicima Srpskog narodnog vijeća (SNV) bio izuzetno pozitivan i koristan. Uzimajući u obzir da nitko ne može biti popisan dva puta, odnosno u dvije države, jedno od otvorenih pitanja je kako će biti uvršteni u popis izbjeglice i povratnici koji sticajem okolnosti ne žive na adresi prebivališta.

Pitanja o vjeri i narodnosti
- Međunarodne preporuke o popisima stanovništva i stanova daju definiciju ukupnog stanovništva prema principu uobičajenog mjesta stanovanja. Tu definiciju prilikom popisa koristit će i Hrvatska i Srbija - ističe Maja Pekeč i dodaje da se sve zemlje trebaju pridržavati te definicije, jer se tako neće desiti da ista osoba bude uključena u ukupno stanovništvo u dvije zemlje. Na terenu i petkom i svetkom DZS najavljuje angažman 15.000 popisivača, 2.000 kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora, te 400 osoba koje će biti angažirane na poslovima obrade podataka nakon samog popisivanja. Prijave za posao popisivača i kontrolora prikupljat će se u drugoj polovini februara, a svi prijavljeni će u prvoj polovini marta biti pozvani na ispunjavanje upitnika za prijavu popisivača i kontrolora. Slijedi selekcija potencijalnih kandidata, koji moraju imati završenu srednju školu i lijep rukopis, nakon čega se organiziraju predavanja na kojima će se upoznati s metodologijom i organizacijom popisa.
Koordinatori imaju zahtjevniji posao, prolaze višemjesečnu kontinuiranu obuku, dok obučavanje ostalih sudionika popisa počinje 20-ak dana prije popisa i traje četiri dana, ističu u DZS-u. Poduke kontrolora bit će organizirane od 21. do 24. marta, dok će poduke popisivača biti organizirane u popisnim centrima od 28. do 31. marta. Svi moraju ispuniti završni test koji je jedinstven za cijelu državu.

Popisi se vrši od 1. do 28. aprila, pri čemu je popisivač na terenu od jutra do uveče, bilo da popisuje, bilo da s kontrolorom provjerava ispravnost materijala.
- To znači da se od popisivača očekuje puni dnevni angažman, uključujući subote i nedjelje, pa u vrijeme dok traje popis ne može paralelno raditi neki drugi posao, odnosno pohađati školu ili studij - ističu u DZS-u i dodaju da će prednost, kao i u prijašnjim popisima, imati nezaposleni građani.

Sve potrebne informacije o prijavama bit će objavljene putem Zavoda za zapošljavanje, lokalnih medija i internetske stranice DZS-a.
- Osoba, naime, može biti popisana dva puta, bilo u dvije zemlje bilo u dva mjesta unutar iste zemlje, ali će ući u ukupan broj stanovnika samo tamo gdje zadovoljava kriterije uobičajenog stanovnika. Tako će i određen broj studenata biti popisan u mjestu studiranja i u mjestu gdje im živi kućanstvo, a kasnije će se ta dva upitnika "upariti" i jedan od njih isključiti iz daljnje obrade.
- Popisivači ne mnogu znati je li netko fiktivno prijavljen, ima li dvojno državljanstvo, ima li status izbjeglice, budući da se popis temelji na izjavi i popisivač ne provjerava osobne dokumente građana. U Hrvatskoj će se popisati svi koji se ovdje zateknu, bilo kao stalni stanovnici bilo kao privremeno prisutne osobe. Slijedom danih odgovora, odredit će se oni koji zadovoljavaju kriterije uobičajenog stanovnika i te će osobe ući u ukupno stanovništvo određenog naselja Hrvatske. Za odsutne, podatke može dati član kućanstva koji je prisutan - kaže Maja Pekeč. Ona ističe i da je na sastanku sa SNV-om dogovoreno da će osobe sa statusom povratnika koje iz objektivnih razloga ne žive u svojim kućama, pa se tu ne mogu popisati, biti popisane u popisnim centrima prema mjestu prebivališta.
- No to ne znači da će te osobe automatizmom ući u ukupan broj stanovnika Hrvatske. DZS će poštovati zaključak Vlade da pripadnici nacionalnih manjina trebaju biti ravnomjerno zastupljeni među popisivačima, sukladno njihovom udjelu u broju stanovnika određenog područja.
- Što se tiče pitanja o vjeri i narodnosti, osoba se slobodno izjašnjava i popisivač upisuje točno onakav odgovor koji mu ispitanik kaže. Napominjemo da se u popisu ne prikuplja ciljano pripadnost pojedinoj crkvi ili vjerskoj zajednici, ali osoba se na pitanje o vjeri može izjasniti i u smislu pripadnosti pojedinoj crkvi ili onako kako pripadnici pojedine crkve sebe nazivaju. Dakle, osoba koja je pripadnik Srpske pravoslavne crkve može dati odgovor "pravoslavac", "SPC", "Srpska pravoslavna crkva" i slično - kaže Maja Pekeč.

Slobodno izjašnjavanje
- Vjerski i manjinski aktivisti mogu pozivati svoje članove da se otvoreno i bez bojazni izjasne o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Interes je i DZS-a da se osobe na sva pitanja precizno izjasne kako bi kvaliteta podataka bila što veća - zaključuje naša sugovornica.

Iz SNV-a upozoravaju građane da paze kako odgovaraju na pitanja o nacionalnoj pripadnosti.
- Ako netko na to pitanje ne bi odgovorio "Hrvat", "Srbin" ili spomenuo neku drugu nacionalnu pripadnost, već rekao, recimo, "pravoslavac", "Jugoslaven" ili "Eskim", bio bi uvršten u rubriku ostalih, odnosno neopredijeljenih - kaže Tatjana

Vukobratović Spasojević, pravnica u SNV-u. SNV je već ranije ukazivao na velik broj neopredijeljenih i očekuje da će na ovom popisu njihov broj biti manji, čemu bi trebala doprinijeti i obuka popisivača.

U DZS-u ističu da je davanje podataka od strane susjeda zadnja opcija, dakle tek ako popisivač u nekoliko navrata kod kuće nikog ne zatekne, niti se osoba temeljem pisanog poziva koji mu je ostavio popisivač ne dođe popisati u popisni centar.

Prvi rezultati popisa – ukupan broj popisanih osoba, stanovnika, kućanstava i stanova, bit će objavljeni do 30. juna, najavljuje DZS."



Evo još nekoliko zanimljivih sadržaja koje smo pronašli na internetu, a odgovori su na vrlo vjerovatna pitanja koja biste mogli postaviti na temu popisa:

Kako će se popisivati izbjegle osobe u Popisu 2011.?

U uredbama Europske unije osobe izbjegle iz zemlje ne navode se kao iznimka pa se na njih primjenjuje kriterij odsutnosti od 12 mjeseci i bit će uključeni u ukupan broj stanovnika zemlje u kojoj se nalaze. Taj kriterij, osim zemalja Europske unije, primijenit će i zemlje u regiji. Time
se osigurava da te osobe budu uključene u ukupan broj stanovnika samo jedne zemlje. Preciznost u definiciji ukupnog stanovništva osobito je važna u međunarodnom kontekstu zbog usporedbe podataka. Nastoji se izbjeći da iste osobe budu uključene u ukupan broj stanovnika u više zemalja, tako da se osobe koje su prisutne u pojedinoj zemlji godinu dana ili dulje uključuju u ukupan broj stanovnika te zemlje.

Što ako se osoba ne zatekne kod kuće u vrijeme Popisa 2011.?

Podatke za odsutnu osobu može dati i član kućanstva koji je prisutan i kojem su podaci najbolje poznati. Ako je odsutno cijelo kućanstvo, popisivač će ostaviti obavijest o ponovnom dolasku te broj telefona za kontakt na koji se članovi kućanstva mogu javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, popisivač će ostaviti obavijest da se kućanstvo dođe popisati u obližnji popisni centar te adresu popisnog centra.

Ima li novih pitanja u obrascima?

Novosti u obrascima jesu sljedeće:
- OIB ili broj osobne iskaznice
- namjera prisutnosti/odsutnosti u/iz naselja popisa (u mjesecima/godinama)
- sredstvo putovanja na posao/u školu
- informatička pismenost (znanje korištenja osnovnih računalnih aktivnosti)

Sve informacije vezane za sudjelovanje u Popisu 2011. bit će pravodobno objavljene na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).

Za kraj još samo jedna, ali važna informacija...

Ako vas popisivač ne nađe, možete vi naći njega. Kako saznajemo, popisni centar će se nalaziti u zgradi općine Kistanje, tako da možete otići i popisati se tamo...

Zasad nema više...

Ustvari još samo ovo

Vrijeme u Kistanjama...

Danas je u Kistanjama toplo i promjenjljivo. Ima zera vjetrića. Nema kiše...